• info@mabeusz.hu
  • 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 19

Mabeusz Study Tour

Koponyák és Skybar: a Várbarlangban és a Barceló Hotelban jártunk

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

https://turizmus.com/desztinaciok/koponyak-es-skybar-a-varbarlangban-es-a-barcelo-hotelban-jartunk-1164657

Hogyan kerül a budai Vár föld alatti labirintusa és Pest nyitás előtt álló négycsillagos szállodája egy asztalra? A szokatlan párosítást a MABEUSZ-nak köszönhetjük, amelynek a tagság számára szervezett bejárótúráján munkatársunk is részt vett.

A Szentháromság tér közelében, az Országház utca 16. szám alatt nyíló kapu túloldalán található lépcsőn több mint húsz utazási irodással ereszkedtünk le a mélybe, a fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park által újra látogathatóvá tett Várbarlangba. A cél az volt, hogy első kézből ismerjenek meg egy új látványosságot, amellyel gazdagíthatják budapesti programkínálatukat.

Óvóhelyek, kutak és egy mamutfog

A Várbarlang kialakulásának története mellett, annak újkori hányatott, helyenként pikáns sorsáról is szívesen mesélt szakvezetőnk, ám itt most legyen elég annyi, hogy a korábban elzárt területet több száz millió forintos ráfordítással csak a  90-es évek végén nyitották meg a nagyközönség előtt, de alig egy év múlva különböző okok miatt be kellett zárni, többek között becsődölt az itt működő turisztikai vállalkozás.

 

Indul a Várbarlang-séta a MABEUSZ tagirodáinak

Fotó: turizmus.com

A május elejétől elérhető, kétórás Várbarlang-sétán a budai Vár közel 3,5 km hosszú pincerendszeréből most több 1000 métert járhatnak be az érdeklődők. A túra a háborús óvóhelyektől a török kori pincéken át a természetes barlangi üregekig vezet. Nem klasszikus barlangról van tehát szó, hanem a hévizek által formált természetes üregek kimélyítésével, tágításával létrejött pincékről – a középkorban a 300 várbeli ház majd mindegyikének volt saját kútja is –, amelyeket a 1930-as években összekötöttek és légvédelmi óvóhellyé alakítottak.

A borospincétől a börtönön át az óvóhelyig, sok mindenre használták a pincerendszert

Fotó: turizmus.com

A föld alatti termek és folyosók hosszú során át számos érdekes sztorit hallottunk arról, mire és hogyan használták az évszázadok alatt ezt a föld alatti labirintust, a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. Könnyű itt elveszni, a városi legenda szerint Buda visszafoglalása óta bolyong a vár pincéiben két török, akik a Ruszwurmba járnak fel fagylaltozni.

Mi ugyan nem találkoztunk velük, ellenben láttunk középkori eredetű emberi koponyákat és csontokat, a mésztufában megmaradt mamutfog-lenyomatot meg egy sacra másfél-két kilós mamutfogat, majd benéztünk a „háremhölgyek kútjába” és a háborús zuhanyzókba is. A legcsodálatosabbak azonban a mennyezet édesvízi mészkőből kioldódott csipkés képződményei, amelyek egyedülálló természeti értéket képviselnek.

A séta könnyű, mert végig szilárd burkolaton lehet gyalogolni, pulóver nélkül azonban senki ne induljon útnak, mert a barlangban csak 12-13 fok van.

Az édesvízi mészkőből kioldódott csipkés boltozat páratlan természeti érték

Fotó: turizmus.com

A nagyközönség számára hetente négy alkalommal, szerdán és pénteken 2-2 időpontban indulnak a túrák, de csoportok számára külön időpontok is foglalhatók. Egyelőre csak magyarul tartanak vezetést, de a szakvezető tájékoztatása szerint már készül az angol nyelvű anyag.


Barceló Hotel: oázis a bulinegyedben

A program a pesti oldalon folytatódott: a MABEUSZ tagjai a szakmából elsőként tekinthették meg a főváros legújabb négycsillagos szállodáját, a július 15-én nyitó Barceló Budapest Hotelt.

A Barcelóval nemcsak még  egy szálloda, hanem egy új márka is belép a magyar főváros szállodapiacára; a spanyol Barceló Hotels & Resort családi tulajdonban lévő vállalat világszerte több mint 250 szállodát üzemeltet.

A belső udvarra nyílnak a Barceló Budapest Hotel rendezvénytermei

Fotó: turizmus.com

A Király utca 16. szám alatt található U-alakú épületnek valójában csak egy kisebbik része nyílik a Király utcára, a szobák zöme egy belső, parkosított udvarra néz, ami egy igazi, rejtett oázis a nyüzsgő belvárosban, és láthatóan a tapasztalt utazási irodás kollégákat is meglepte.

Ide nyílik hatalmas üvegfelületeivel a földszinti, üde színekkel berendezett bisztróétterem, továbbá a hotel mindhárom rendezvényterme is, amelyek így természetes fényt kapnak, sőt, a vendégek egyenesen kisétálhatnak a füves udvarra a kávészünetben. A Barcelo nem titkoltan MICE-szállodává szeretne majd válni 200 fős rendezvénykapacitásával.A ház szolgáltatásai közé tartozik még a lobby bár, a mélygarázs és a fitneszterem.

A recepció és a lobby bár egymás mellett kapott helyet

Fotó: Barceló Budapest Hotel

Galla Gergő szállodaigazgató (ezt megelőzően a Hotel President igazgatója) a bejárás során kiemelte a számítógép vezérelt high-tech üzemeltetést (hűtés-fűtés, világítás, rendezvénytechnika), amit az egyik teremben egy tableten demonstrált is az utazási irodásoknak.

A 179 szobás szállodában 3 szobatípus közül választhatnak a vendégek, az elegáns, letisztult berendezést a sok természetes fafelület teszi otthonossá. A felszereltség része az IPTV, és a magasabb kategóriában Nespresso gép is. A legkülönlegesebb szobák az épület legfelső emeletén találhatóak, ezekhez nagy erkély tartozik és némelyikből egészen a Gellért-hegyig ellátni.

Egyedi megoldás: az ágytól karnyújtásnyira van a mosdó

Fotó: Barceló Hotel Budapest

Habár a hotel a bulinegyed közepén fekszik, a lenti zajból semmi nem szűrődik be a falak közé, még az első emeleten sem, köszönhetően a 90 decibelig hangszigetelő nyílászáróknak (a szállodai standard 60 decibel), valamint annak a sajátosságnak, hogy a hangot legjobban vezető konnektorok nem a falba, hanem a bútorokban vannak beépítve – hallottuk a szállodaigazgatótól.

Minden bizonnyal nagyon népszerű lesz a 8. emeleten még épülő Skybar, amelynek vendégei körbenézve többek között a Bazilikára és az Operaházra nyíló pompás kilátást élvezhetik majd, de a budai hegyek is idelátszanak.

A MABEUSZ-osok végül a Legenda esti hajójáratán sétahajózással zárták a tartalmas szakmai bejárótúrát, amely idén már a harmadik volt a sorban, és továbbiak állnak tervezés alatt.