• info@mabeusz.hu
  • 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 19

MABEUSZ összefoglaló a koronavírus járvány hatásairól

A Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) összefoglalót készített a koronavírus-járványnak a beutaztató ágazatra gyakorolt hatásairól.

2020 februárjában már voltak enyhébb jelei a beutaztatást érintő visszaesésnek, de főleg a távol-keleti országokból érkező üzleti események szervezői és a kliensek kezdtek el érdeklődni az események esetleges törlésével vagy elhalasztásával kapcsolatban.

Nemzetközi mozgalom, budapesti háttérrel

A vírus olaszországi rohamos terjedésével és a környező országokban megjelenő esetekkel párhuzamosan, március elején alig 2-3 nap alatt tömegesen érkeztek a jelzések, hogy 2020. márciusra, áprilisra minden korábban visszaigazolt rendezvényt törölnek vagy elhalasztanak.

Szinte az összes nagyobb rendezvényt Magyarországon megrendelő külföldi cég teljes dolgozói utazási tilalmat rendelt el, ezzel az üzleti célú beutazó turizmus szinte teljesen lebénult.

Ilyen rövid idő alatt, ilyen nagy arányú lemondásra/elhalasztásra nem volt még példa a szakmában, sem a délszláv háború idején, sem a 2008-as gazdasági válság kezdetekor.

Miután a betegség Magyarországon is megjelent, elkezdődtek a különböző európai és hazai szigorítások. Ezek következményeként a március 16-i hétre a teljes márciusi, áprilisi beutazási állomány törlődött, és nagyon sok törlés érkezett már májusra, júniusra, néhány már az őszi szezonra is. Az is hozzájárult ehhez, hogy a két kiemelt, hazánkat érintő nemzetközi sportesemény – a Giro d’Italia és az UEFA Labdarúgó Európabajnokság – is halasztásra/törlésre került.

A beutaztatóknál jelentkező lemondások továbbgyűrűztek, hisz ezek a vendégek szállodákban laknának, vendéglőkben ennének, közlekednének, meglátogatnák Budapest nevezetességeit, stb.

Miközben szövetségünknek is a legfontosabb az egészség és az emberek védelme, borzasztó látni, hogy egy teljes iparág napok alatt lenullázódott, és a beutaztató szektor komoly bajba került.

Bizunk a gyors felépülésben, de senki nem látja/tudja, hogy mikor lesz vége a krízisnak, és mikor kezdődik el – még ha lassan is – a munka újra, és addig mi fog történni azokkal az emberekkel, akik vagy elveszítik az állásukat vagy olyan bércsökkentéssel kell szembesülniük, amely a megélhetésüket veszélyezteti.

Időközben megérkezett a bejelentés a kormány első, június végéig terjedő, turizmust érintő támogatási csomagjáról melyhez figyelembe vették a MABEUSZ javaslatait is, amelyet több szakmai szervezettel és MTÜ-vel közösen dolgoztunk ki. Az azonnali kormányzati támogató csomag bejelentését örömmel és köszönettel fogadtuk! – zárul a MABEUSZ közleménye.